Wat ís een Breinpaleis?

Om dat te beantwoorden breek ik de term Breinpaleis op in 2 delen:

 • de principes
 • het systeem

Het systeem

Een Breinpaleis is een systeem waar al jouw notities bij elkaar komen. Het is een plek waar je alles weer kunt terugvinden. Waar je stapje voor stapje bouwt aan jouw kennis. Waar je alles opslaat wat bij jou resoneert, maar alleen als er ook jouw eigen touch aan zit.

 

En in dat Breinpaleis ga je al die brokjes informatie aan elkaar knopen. Naast elkaar zetten of tegenover elkaar. Zodat het een netwerk wordt van gedachten en informatie, net zoals dat werkt in jouw brein.

 

Ons Brein is namelijk associatief. Dat betekent dat de ene gedachte de andere oproept, als je aan een ding denkt is daar iets anders aan gekoppeld, en denken we dus aan gerelateerde dingen. Als we aan een hond denken denken we bijvoorbeeld ook automatisch aan blaffen, huisdier of kat.

 

Associatief denken is dus ook wat centraal staat in het systeem het Breinpaleis. Notities en kennis aan elkaar knopen zodat er een netwerk van concepten ontstaat. Net als Wikipedia zegmaar.

 

Waarom zou ik dat moeten willen denk je misschien? Omdat informatie op een associatieve manier verbonden is, is het ook makkelijker terug te vinden (net als in jouw brein, weet je nog?). Maar wil je ook iets doen met deze informatie, kun je dit telkens hergebruiken als je daar dingen van maakt, blogs of artikelen of misschien wil je iets gewoon uitleggen aan iemand anders. Dit omdat jouw notities kleine brokjes informatie zijn, en er ook jouw touch aan zit. Je bouwt als het ware een steeds grotere collectie op, een steeds grotere context.

 

We zijn vaak geneigd notities te maken van de dingen die andere mensen vinden of hebben bedacht en schrijven dat dan op, terwijl het veel waardevoller is om dat op te schrijven in combinatie met onze gedachtes erbij. Vaak denk je, dat onthoud ik wel, ik ben er nu zo enthousiast over, maar hoe vaak is dat echt zo?

 

Doordat je jouw notities allemaal naar 1 systeem brengt, en dit systeem een software systeem is, kun je er daar ook gave dingen mee doen. Automatisch dingen laten herkennen. Een stukje informatie bewaren om later terug te lezen, of er een status aan hangen die jouw flow in gaat om van dat stukje informatie bijvoorbeeld een artikel te schrijven. Zodat niet al jouw brain-farts, farts blijven, maar daadwerkelijk iets worden wat je met de buitenwereld kan delen. Dan moet je wel een overzicht hebben wat je eigenlijk allemaal hebt, en daar kan dat systeem voor zorgen.

 

Het systeem het Breinpaleis bestaat dus uit 5 onderdelen.

 

 • Context bouwen – alles staat centraal hieraan

 • Literatuur management, om alle waardevolle informatie binnen te halen

 • Journaling, om er jouw touch aan te geven, jouw visie te uit te kristalliseren.

 • Product management, om een overzicht te maken van al jouw producten (eerder ook wel brain-farts genoemd), zodat je deze kan delen met de buitenwereld

 • Habit tracking – om gewoontes te spotten en te trainen, voor een stukje bewustwording en motivatie

 

De principes

Zo’n systeem is super fijn, maar hoe zorg je er voor dat je daar niet mega gestresst van wordt? Hoe zorg je er voor dat er niet alleen maar dingen bij komen die je moet doen, boeken die je nog wilt lezen, todo’s die je nog moet afstrepen?

Daarom zijn er de Breinpaleis principes.

 • Forceer een digitaal systeem niet op jou, maar pas het systeem aan zodat het past bij jou!

  • Onze tools zijn er voor ons en niet andersom. Hoe je het liefste leest en schrijft bijvoorbeeld. Een van de manieren om te zorgen dat alles in jouw digitale systeem komt, is door gewoon alles daar te doen. Maar de kans is zo klein dat dat systeem voor alles perfect werkt voor jou. Daarom kun je beter doen wat je altijd doet, en daarna zorgen dat alles bij elkaar komt.

 • Flexibiliteit is de vaardigheid van de toekomst.

  • Dat vertaalt zich in een heleboel. Welke tools je kent en hoe die uiteindelijk allemaal in jouw Breinpaleis terechtkomen. Maar ook dat je een breder begrip krijgt van de dingen waar je mee bezig bent. Doordat je context opbouwt door informatie aan elkaar te knopen kun je uitzoomen op de situatie. Maar aan alleen uitzoomen heb je niet zo veel als je de inhoud niet snapt, daarom kun je ook weer inzoomen op een klein stukje om daar de details van op te halen. Dit in en uitzoomen zorgt er voor dat je de situatie van meerdere kanten kunt bekijken en dus ook meerdere oplossingen ziet voor problemen.

 • Ken jezelf en luister daar naar.

  • Werk jouw visie uit, luister naar de stem diep in jou. We kunnen allemaal anderen napraten, maar jouw ervaringen tot nu toe zorgen voor een unieke voice. Luister daar dan ook naar, zowel als het gaat om de inhoud als daar omheen. Weet jij bijvoorbeeld wanneer jij het meest productief bent? Wanneer je het meest creatief bent? Wat is jouw ritme en jouw aandacht?

 • Essensialisme

  • kwaliteit boven kwantiteit – er is informatie aan overvloed, dus denk na voordat je iets de wereld in slingert. Ja ik weet dat dit advies niet goed is voor de statistieken en algoritmes, maar wel voor een betere wereld, toch?

  • menukaart boven todo-lijst – Je kunt niet alles doen, niet alles lezen. Dus behandel je todo lijst als een menu kaart. Pik er elke keer het belangrijkste of leukste of dat gene waar je op dat moment het meeste zin in hebt of je het meeste oplevert vanaf. Doe datgene goed, dan ben je daar mee bezig en vergeet je de rest. Totdat er weer een volgende keuze komt van jouw menukaart.

 

Het systeem en de principes van het Breinpaleis geven mij rust. Ze geven mij de rust om datgene wat ik doe, goed te doen. So good, they can’t ignore me! Het blockt de noise. Het maakt me wijzer. Het zorgt er voor dat ik daadwerkelijk dingen afmaak, en dat ik daar bovenop weer verder bouw.

Wil jij ook een Breinpaleis? De deuren zijn weer geopend!

🧠 De nieuwe ronde Bouw een Breinpaleis –>  https://www.breinpaleis.com/bouw
📰 Abonneren op de gratis Breinpaleis Express —> https://www.breinpaleis.com/Breinpaleisexpress
🗣️ Aan de slag met de Breinpaleis Principes in jouw organisatie? Ik kom er graag wat over vertellen –> https://breinpaleis.com/spreker/

 

Meer leren over het breinpaleis?

Samenwerken met Marieke

Online cursus

De online cursus helpt je om jouw eigen breinpaleis te bouwen. Aan het eind van de cursus staat jouw eigen Breinpaleis, én heb je de kennis om hem aan te passen naar jouw eigen wensen. De cursus leert je de fundamenteel andere manier van naar notities kijken. 

Keynote

We zijn als mensen gemaakt om te verbinden, het zit in ons systeem. Je bereikt veel meer met de kennis die je opdoet als je deze spiegelt met anderen. Als je daarnaast niet alleen iets doet met de kennis die je opdoet, maar het ook verrijkt met jouw eigen ervaringen en gevoelens.

Workshop

Inspiratie én practisch bezig zijn? In een workshop gaan we aan de slag met het gedachtengoed van het breinpaleis. Neem je laptop of telefoon (die heb je vast wel bij je...) mee