Een ding wat ik met mezelf heb afgesproken bij het toevoegen van informatie aan mijn Breinpaleis, is dat ik dat zo waardevol mogelijk wil maken. Ik wil niet het hele internet nabouwen.

 

Maar wat houdt dat in? Wat betekent het om iets zo waardevol mogelijk te maken?

Ik denk dat er twee verschillende mogelijkheden in zijn om informatie aan je Breinpaleis toe te voegen:

 

 1. Je voegt √°lles direct toe aan je Breinpaleis. Je clipt artikelen die je interessant vind en plaatst ze direct in Obsidian. Je hebt al jouw notities erin staan, van foto’s tot bonnetjes tot pdf’s en natuurlijk notities, handgeschreven of getypt. Dit doe je met het idee dat je dan altijd alleen op √©√©n plek hoeft te zoeken, en dat is in je Breinpaleis.
 2. Je voegt zo min mogelijk toe aan je Breinpaleis. Dan is er ook minder beschikbaar waar je doorheen hoeft te zoeken. Je voegt alleen dingen toe die én heel erg met je resoneren én waar je zelf op een of andere manier iets aan hebt toegevoegd. Een mening bij een quote of de meest waardevolle stukjes uit een artikel.

Ik zit aan kant 2 van dit spectrum. En daar is mijn workflow op gebaseerd.

Er komen eigenlijk vanuit 3 kanten dingen binnen in mijn Breinpaleis.

 • Rechtstreeks – eigen notities: artikelen, overzichten of samenvattingen of fysieke boeken waarvan ik de highlights en mijn gedachten opneem bijvoorbeeld.

 • Via Zotero – Daar trek ik eigenlijk alleen een notitie naar binnen als ik hem als referentie ergens wil gebruiken. Artikelen komen in mijn Zotero via bijvoorbeeld google scolar, Elicit of Research Rabbit

 • Via Readwise – en dat is eigenlijk de rest. Daar lees ik in en highlight ik en maak ik notities. Hier zitten veel andere services dan weer aan verbonden.

  • Feedly: hier komen allerlei relevante bronnen bij elkaar en kan ik eruit pikken wat ik interessant vind, alleen d√°t gaat naar Readwise
  • Nieuwsbrieven: die kun je ook rechtstreeks in Readwise binnen laten komen, maar ik kies er voor daar nog een filter voor te zetten, dus alleen de relevante edities van een nieuwsbrief komen in Readwise terecht

  • Webclips – alleen de artikelen waarvan ik √©cht de intentie heb ze te lezen

  • e-books – alleen de e-books waarvan ik √©cht de intentie heb ze te lezen

  • pdf’s – zowel wetenschappelijke artikelen als andere pdf’s. Ik sleep alleen pdf’s naar mijn readwise – je raad het vast al – als ik √©cht de intentie heb het te lezen.

Het mooie is dat er een soort afval race ontstaat. Want, ook al heb ik écht de intentie om het te lezen, dat lijstje in Readwise is altijd langer dan ik zou kunnen lezen. Maar het is toch zeker zwaar minder lang dan het lijstje met álle mogelijke artikelen. Zo heb ik een ontzettend waardevolle bibliotheek opgebouwd in mijn Readwise.

 

En dan komt de volgende stap. En dit vind ik zó mooi aan de combi van Readwise en Obsidian: Alleen de highlights van de interessante artikelen komen in mijn Breinpaleis terecht. Dus alleen de gedestilleerde informatie waar ik echt iets mee wil, het liefst uitgebreid met mijn eigen gedachten erbij. Waaróm sla ik deze informatie op, waar doet het mij aan denken gerelateerd aan de onderwerpen die al in mijn Breinpaleis staan. Ik zou ze ook nog een tag kunnen geven of direct een onderwerp of pagina kunnen linken tussen de welbekende blokhaken. Of niet, het onderwerp wordt toch automatisch wel gelinkt.

 

Dit is ook hoe mijn mapjes georganiseerd zijn. Ik heb een map voor Readwise en een andere map voor Zotero. Alle zelfgemaakte artikelen, wat geen boek-samenvattingen zijn, komen in mijn inbox terecht.

 

Ik zie elke stap als een funnel, alleen het meest waardevolle blijft over. Natuurlijk wel met een link zodat ik weer terug naar de context kan.

 

Heel benieuwd, zit jij meer richting 1 of richting 2?

Mijn workflow: