Marieke van Vliet

Mens – Techniek Interactie

Topics

Marieke als spreker

Marieke’s talks gaan over de mens-technologie relatie. Wanneer zijn wij op en top mens? Hoe kan technologie ons daarin ondersteunen? Talks kunnen aangepast worden op de specifieke groep. Sommige onderwerpen zijn ook als workshop te boeken.

Dit is zeker onderdeel van een talk van Marieke:

ļ–™

Enthousiasme

+

Interactie

u

Je gaat naar huis met meer vragen dan je gekomen was

ļ®

Een nieuw perspectief

Dankzij geavanceerde technologie en diepgewortelde social media speelt de huidige maatschappij steeds beter in op onze verlangens, waardoor we voortdurend meer willen.

Ik ben Marieke van Vliet, PhD in Neuroscience en ervaren IT Business Analist. Momenteel ben ik onderzoeker Moral Design Technology en oprichter van het Breinpaleis. Ik geloof dat technologie kan bijdragen aan de complexe en rijke ervaring die ons mens maakt, zolang we het met intentie gebruiken.

Het Breinpaleis is de plek waar onze notities en gedachten samensmelten tot wijsheid en we moeiteloos kunnen terugvinden wat we zoeken. Het is de plek waar technologie ons helpt context te creƫren voor onze kennis en gedachten. Dit zorgt voor een wendbaar perspectief waardoor we flexibel zijn en grip krijgen op onze verlangens.

Mijn missie is jou helpen je niet te laten vangen door de rat race van tech maar je juist te laten empoweren door technologie. Hierdoor sta jij als mens centraal.

Keynote

Bouw een Breinpaleis: technologie die jou versterkt

In de huidige maatschappij is technologie niet ingericht voor jou, als mens. Het is bedacht door grote techbedrijven die een heel ander belang hebben. Veel technologie is gebouwd voor gemak en persoonlijke aanbevelingen, en zorgt voor overload en individualisering. De technologie is bovendien altijd leidend geweest bij innovaties, niet de mens. De mens moest zich er maar aan aanpassen. We hebben daarom geleerd te werken met computers die te weinig inspelen op menselijke behoeftes.

Ā 

De gevolgen zijn aanzienlijk: Ook al zijn we als mens erg goed in ons aanpassen, we kunnen moeilijk omgaan met verslavende technologie en informatie overload. Is dat ook de reden dat we een afvlakking zien van het wereldwijde IQ? Zitten we dus aan de limiet van ons menselijke kunnen?

Ā 

Dr. Marieke van Vliet denkt van niet. We kunnen juist krachtiger worden door technologie. Ɓls we het op de juiste manier gebruiken! Bouw je persoonlijke Breinpaleis en laat technologie je helpen om je potentieel beter te benutten.

In je eigen Breinpaleis bouw je alles wat voor jou interessant is: een visueel ideeƫnnetwerk, een boekenkast, to do-lijst of kanban board. Heb je een kamer voor privƩ en een voor je werk? Of wil je nieuwe gewoontes monitoren? Wil je een informatie flow opzetten om jouw inzichten en gelezen quotes in bij te houden, om zo makkelijk zelf iets nieuws te creƫren?

Ā 

Word zelf de architect van je technologie, bouw je eigen Breinpaleis. En benut je intelligentiepotentieel! Zorg dat technologie in dienst staat van de mens, en niet andersom.
N

Flexibiliteit als tegenpool van de aandachtseconomie

N

Grip met de acceptatie dat de wereld onzeker is

N

Wat is het fundament van kunnen in en uitzoomen op informatie?

Keynote

Silicon Sampling: wat kunnen we leren van Generatieve Ai?

Silicon sampling is het gebruik van Large language models (LLM’s) om echte mensen te simuleren en ze massaal te ondervragen als vervanging voor menselijke respondenten. Silicon sampling in user research lijkt belovende resultaten te geven, het zou niet te onderscheiden zijn van menselijke reacties, sneller en goedkoper zijn, en daarnaast doelgroepen kunnen bereiken die normaal gesproken niet naar voren zouden komen. Ook worden LLM’s ingezet om onderzoek te doen en proefpersonen te vervangen in sociale wetenschappen.

Maar levert dit ook de resultaten die we zouden willen uit user research en wetenschappelijk onderzoek? Wat betekent het eigenlijk als we op deze manier onderzoek gaan doen? Marieke, Onderzoeker Moral Design Strategy, laat zien op welke manier het analyseren van onze taal kan bijdragen aan kennis over wat er in de maatschappij speelt rondom nieuwe technologieƫn.

N

Wat betekent generatieve Ai in de context van doelgroepen onderzoek?

N

In gesprek over de betekenis van generatieve Ai

N

Wanneer kun je generatieve Ai inzetten? en wanneer juist niet?

Workshop

Bouw een Breinpaleis

In Ć©Ć©n dagdeel een Basis Breinpaleis bouwen in Obsidian? Zeker wel! Dat gaan we in deze workshop doen. Een klein stukje theorie maar vooral een heleboel doen.

Hoe ga je jouw informatiestroom inzetten? Hoe maak jij het beste notities? Welke waarde voegt een breinpaleis toe en wat zet je daar dan in?

Aan het einde van de dag ga jij met een Basis Breinpaleis naar huis!Ā 

N

Een systeem zoals jouw brein ook werkt

N

Literatuur management, context opbouwen en product management

N

combineren van analoog en digitaal

Op een andere manier samenwerken?

Zou je jouw project op een andere manier willen insteken? Ik sta voor veel dingen open! Stuur me een mailtje en we gaan samen kijken hoe we het besten kunnen samenwerken.

Nieuwsgierig naar andere projecten?

Neem een kijkje op Linkedin of instagram om te zien waar ik mee bezig ben! Of neem contact met me op via instagram of Linkedin