Als je het gevoel hebt dat overstappen op een nieuw kennismanagement systeem, of √ľberhaupt er mee beginnen eerst een hele berg energie kost, is dit artikel voor jou.

 

Kennismanagement is een essentieel aspect geworden van het moderne zakenleven. Als je dat nog niet zo ziet wil ik je motiveren dit artikel even te lezen. Het vermogen om informatie effectief op te slaan en er daadwerkelijk iets mee te doen, kan een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren. Maar waar moet je beginnen als je nog geen uitgebreid kennismanagementsysteem hebt? Of misschien ben je begonnen maar weet je niet goed hoe verder te gaan, of heb je verschillende apps gecombineerd met losse blaadjes en notitie boekjes waar je best alles kan terug vinden.

 

Alles overzetten voelt als een enorme grote stap en dus begin je maar niet aan iets nieuws.

 

Een experimentele benadering kan de sleutel zijn tot het ontdekken van een systeem dat het beste bij je past. Dit artikel gaat over het beginnen met kennismanagement door twee systemen naast elkaar te gebruiken en waarom de zomer het perfecte moment is om deze aanpak uit te proberen.

 

Stap 1: Identificeer je behoeften en doelen

Voordat je begint met het implementeren van een Breinpaleis, is het belangrijk om je behoeften en doelen te identificeren. Wat wil je bereiken met het beheren van kennis? Welke verschillende delen zijn er die je wilt beheren (werk, privé, fitness doelen)? Waar heb je nu allemaal je informatie staan? En waar haal je doorgaans je informatie vandaan? Door deze vragen te beantwoorden, kun je de basis leggen voor een effectief systeem.

 

Stap 2: Kies een klein project

In plaats van meteen al je tijd en middelen te investeren in het overzetten van de informatie die je al hebt, kies je 1 project uit waarmee je wilt beginnen. Start voor dit project in jouw nieuwe Breinpaleis en behoud tegelijkertijd je bestaande systeem. Dit stelt je ten eerste in staat om een vergelijking te maken en te beoordelen welk systeem het beste aansluit bij je behoeften en doelen. En daarnaast richt je je op iets waar je voortgang in wilt boeken.

 

Stap 3: Experimenteer!

De zomer is vaak een rustigere periode voor veel organisaties, waardoor het een uitstekend moment is om te experimenteren met nieuwe benaderingen, zoals kennismanagement. Met minder drukte en deadlines kun je de tijd nemen om te wennen aan het nieuwe systeem en te bepalen of het geschikt is voor jouw behoeften en doelen. Wat is er mogelijk? Hoe werkt een Breinpaleis het beste voor jou? Hoe kun je slim informatie bij elkaar brengen? Wat voor manieren zijn er om de context van dit project in kaart te brengen? (Mocht je deze vragen interessant vinden is de cursus Bouw jouw Breinpaleis misschien wel wat voor jou!)

 

Stap 4: Bouw uit

Als het kleine project bevalt ga je een stapje verder. In plaats van enkel de notities rondom dat ene project in je nieuwe systeem te stoppen, gebruik je nu je Breinpaleis voor al je nieuwe notities, documenten en relevante informatie in op te slaan. Tegelijkertijd laat je het oude systeem even met rust. Dit maakt het mogelijk om het nieuwe systeem in de praktijk te testen zonder de volledige overgang meteen te hoeven maken.

 

Stap 5: Evalueren en vergelijken

Na verloop van tijd kun je de twee systemen vergelijken en evalueren. Analyseer de voordelen, nadelen, gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit van beide systemen. Om zo een weloverwogen beslissing te maken welk systeem het beste bij je past

 

Stap 6: Gebruik je oude notities als externe bron

In plaats van alle notities over te zetten laat je jouw oude notities staan (als dat kan), of je importeert alles in een speciaal daarvoor bedoelde map in jouw Breinpaleis. Je doet er verder niets mee maar beschouwd het enkel als een externe bron. Het voordeel van de hele boel importeren in je Breinpaleis is dat deze notities ook worden meegenomen in de gehele context. Ook in deze notities worden links gelegd.

 

Kortom,

Het opzetten van een kennismanagementsysteem kan als een uitdagende taak voelen. Door twee systemen naast elkaar te gebruiken en een experimentele benadering te hanteren, kun je op een flexibele manier ontdekken wat het beste bij je past. De berg notities die je al hebt beschouw je gewoon als externe bron. De zomerperiode biedt een ideaal moment om deze aanpak uit te proberen, omdat het vaak een rustige periode is. Dus waarom zou je niet deze zomer beginnen met experimenteren en je kennismanagement naar een hoger niveau tillen?

 

In de cursus Bouw jouw Breinpaleis loods ik je stap voor stap door de verschillende onderdelen van een Breinpaleis. En ben je na zo’n 2 uurtjes in staat jouw nieuwe notities in jouw Breinpaleis op te slaan zodat jij context kunt gaan opbouwen van al jouw kennis.

 

Meld je hier aan, ik help je graag met het bouwen!