Lezen is een kunst op zichzelf, een vaardigheid die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wat gebeurt er als we een boek oppakken en merken dat er iets ontbreekt, iets wat we normaal gesproken als vanzelfsprekend beschouwen? Dit was mijn ervaring toen ik begon met het lezen van het boek “Aandacht,” de vertaling van “Attention Span” van Gloria Mark.

 

Mijn eerste gedachte was: waar zijn de referenties gebleven? Gloria Mark, een onderzoeker aan de universiteit van Amerika, is een autoriteit op het gebied van aandacht onderzoek. Ik kon me simpelweg niet voorstellen dat haar boek geen referenties zou hebben. Zou dit een onderdeel zijn van een aandacht experiment? En zo ja, hoe zou dit van invloed zijn op mijn manier van lezen?

 

Ik behoor tot het type lezers dat graag de referenties nakijkt, vooral als het om wetenschappelijke literatuur gaat. Het geeft me context en helpt me om de informatie beter te plaatsen. Het stelt me in staat om de enkele zin in een boek of artikel in een breder perspectief te zien, met een solide basis in wetenschappelijk bewijs.

 

Maar verrassend genoeg ontdekte ik dat er voordelen zitten aan het lezen van een boek zonder referenties. Ten eerste, er is geen afleiding. Het vermijdt de beruchte “rabbit hole,” waarbij je dieper en dieper in onderzoek verzeild raakt en uiteindelijk vergeet waar je begonnen bent. Zonder de mogelijkheid om alles op te zoeken, blijf je gefocust op de tekst.

 

Daarnaast begon ik meer vertrouwen te hebben in de auteur. Het voelde alsof ik niet langer de behoefte had om elke bewering te controleren, omdat ik vertrouwde op de deskundigheid van de schrijver. Dit was bevrijdend, aangezien het controleren van referenties vaak veel tijd in beslag kan nemen.

 

Toch miste ik de referenties te veel, en nu heb ik het boek ook in het Engels, zodat ik na elk hoofdstuk de interessante studies kan opzoeken.

 

Het vinden van een balans is cruciaal, en dit hangt sterk af van het type boek of artikel dat je leest. Hier zijn enkele inspirerende ideeƫn uit andere literatuur die kunnen helpen:

 

  1. Lees-, luister- en kijktips aan het einde van een hoofdstuk: Dit is bijvoorbeeld te vinden in boeken zoals “Supermens” en “Game Changers.” Het geeft lezers extra bronnen en verdieping zonder de afleiding van directe referenties.
  2. Herhaling van referenties in de tekst: In het boek “The Extended Mind” worden de eerste paar regels van een zin herhaald, met de referentie erachter. Hierdoor zijn er geen vervelende nummers nodig in de algemene tekst. Op zich fijn, maar als je wat wilt nazoeken weet je dus niet waar er een referentie voor is, dat zie je alleen op de referentie lijst.
  3. Hyperlinks: Hyperlinks kunnen zowel een zegen als een vloek zijn. Ze zijn verleidelijk en wekken nieuwsgierigheid op en kunnen daarom afleidend zijn. Maar ze zijn ook super handig, je kunt precies highlighten waarover het gaat en linken naar de juiste bron. Het is vooral belangrijk om bewust te kiezen wanneer je op hyperlinks klikt. Het is natuurlijk niet de bedoeling om meer aan het klikken dan aan het lezen te zijn.
  4. Stel vragen aan het einde van hoofdstukken of artikelen: Zoals te vinden is in boeken zoals “How We Read Now” en “Ethics for People Who Work in Tech.” Deze vragen kunnen lezers aanmoedigen om dieper na te denken over de inhoud.
  5. QR-codes in fysieke planners: In de planner van Sanny (van Sanny zoekt geluk) worden QR-codes toegevoegd, waarmee fysieke en online content worden geĆÆntegreerd. Zo kun je bijvoorbeeld bij elk hoofdstuk een filmpje toevoegen waar je dan naartoe kan via de qr code. Nou is een planner geen boek, en kan een QR code ook niet afleiden. Bij een boek is het vooral belangrijk dat een link naar iets anders je niet wegtrekt van het boek zelf.

Maar wat kun je zelf doen om het meeste uit je leeservaring te halen? Hoe laat je je niet afleiden door al die referenties? Hier zijn enkele ideeƫn:

 

  • Begin met gewoon lezen: Laat jezelf opgaan in het verhaal zonder te veel afleiding. Lees de tekst helemaal door en markeer hoogtepunten of maak aantekeningen als dat je helpt.
  • Bekijk referenties na elk hoofdstuk: Als je de drang voelt om meer te weten, bekijk dan de referenties na elk hoofdstuk of op een natuurlijke pauze in het lezen. Voeg persoonlijke ervaring toe aan wat je leest en zoek referenties op als dat nodig is.

  • Noteer je eigen gedachten: Maak notities van je gedachten en gevoelens terwijl je leest. Leg vooralĀ in het momentĀ je eigen gevoel en gedachten vast tijdens het lezen. Deze eigen gedachtes kunnen namelijk ook afleiden en het kan heel fijn zijn om ze gewoon uit je hoofd te halen zodat je je goed kunt focussen op wat er daadwerkelijk in de tekst staat.

Het is interessant om na te denken over hoe we lezen en hoe referenties onze leeservaring beĆÆnvloeden. We moeten ons afvragen of toevoegingen zoals referenties ons daadwerkelijk helpen bij het begrijpen van de tekst of dat ze soms meer afleiden dan bijdragen. Dit roept belangrijke vragen op over de manier waarop we literatuur en informatie consumeren.

Sta jij weleens stil bij hoe je leest en wat je het prettigst vindt? Hoe ga jij om met referenties tijdens het lezen? Ik vind het een fascinerend onderwerp dat de manier waarop we kennis opnemen en begrijpen kan beĆÆnvloeden.

 

Interessant? In deze referenties lees je meer: